Asalamulaikum,Kali ini Laksaman nak kongsi dengan anda semua antara juadah yang kiranya wajib ada di waktu Hari raya ini,tak lain tak bukan Satay. Hari Raya tidak akan lengkap bagi mereka yang mengadakan Rumah terbuka hari raya dengan satay kalau tak percaya cuba pergi ke rumah kekawan anda di rumah terbuka hari raya..Ok la ini laksamana selitkan resepi satay yang di ambil beberapa blogs dan laman masakan..
Resepi Satay
Bahan-bahan:1.5 kg Isi ayam
1 sudu teh jintan putih
½ sudu teh serbuk kayu manis
8 bawang merah (bawang kecil) – potong dadu
1 sudu teh ketumbar
2.5 cm kunyit hidup
1 sudu teh gula
1 serai
2 sudu makan kacang tanah – bakar tanpa minyak
Garam secukup rasa
2 sudu makan minyak masak
Cara Penyediaan:
1. Potong kiub daging ayam. Tos dan ketepikan.
2. Kisar/tumbuk ketumbar, jintan putih, kunyit, kacang, garam dan gula. Gaulkan bahan-bahan yang telah dikisar/tumbuk dengan serbuk kayu manis, bawang merah dan 1 sudu minyak masak. Lumur ayam dengan adunan ini dan perap selama beberapa jam atau semalaman.
3. Cucuk 5 ketul daging ayam dengan lidi satay. Buat hingga habis.
4. Masak satay di atas bara arang. Balik-balikkan hingga masak sambil di percik minyak masak dengan serai yang telah diketuk. Gunakan kipas tangan untuk mengawal bara arang.
5. Hidangkan dengan kuah kacang.
Resepi Kuah Kacang
Bahan-bahan:
300.gm kacang tanah – goreng tanpa minyak hingga garing
2.5 cm halia
Seulas lengkuas
3 sudu makan cili kisar
2 serai
1 cawan gula
1 bawang besar
½ cawan air asam jawa
Garam secukup rasa
Cara Penyediaan:
1. Kisar kacang tanah kasar, ketepikan.
2. Kisar serai, halia dan lengkuas hingga halus.
3. Hiris bawang besar, goreng hingga layu.
4. Masukkan cili kisar dan kesemua bahan yang telah dikisar kecuali kacang.
5. Masukkan air asam jawa, kacang, gula dan garam. Teruskan masak sehingga kuah pekat.
>> sumber: resepi4u.com
Laman lain yang menyediakan resepi satay boleh juga layari laman di bawah:
myresipi.com, farahshady.blogspot, sataydiy.com
0 ulasan:
Catat Ulasan